Marino bij de intake van zijn interventie en acht maanden later. Een transformatie om trots op te zijn.
Marino bij de intake van zijn interventie en acht maanden later. Een transformatie om trots op te zijn.

Marino inmiddels al ruim 40 kilo kwijt

Human Interest

Steeds meer mensen in Nederland hebben overgewicht; afgelopen jaar was 50 procent van alle volwassenen te zwaar. We weten allemaal dat dit doorgaans niet gezond is; zeker wanneer het gaat om ernstig overgewicht. Je leefstijl veranderen is dan belangrijk - maar ook uitdagend. Marino Stiphout uit Almelo ging met succes deze uitdaging aan; hij vertelt graag zijn aangrijpende en inspirerende verhaal.

ALMELO - In april 2023 besluit Marino om een afspraak te maken bij zijn huisarts. Hij heeft een veel te hoge bloedsuikerwaarde en blijkt nu vanwege zijn overgewicht diabetes type 2 te hebben. Zijn huisarts is er duidelijk over: de bloeddruk en cholesterol zijn te hoog en de arts oppert om een maagverkleining te overwegen. “De arts gaf letterlijk aan dat het één voor 12 was. Met deze woorden ging ik naar huis toe. Ik wilde geen medicijnen voor mijn suiker, ik wou ook geen maagverkleining. Ik baalde enorm van mijzelf en wist dat ik het anders moest gaan doen.”

Marino’s fysiotherapeut vertelde hem over de mogelijkheid voor een zogeheten Gecombineerde Leefstijl Interventie, kortweg een GLI-traject. Hierbij krijgen mensen die af willen vallen goede begeleiding om dit doel te bereiken. De leefstijlinterventie is een 2-jarig traject, waarbij de behandelfase 8 maanden duurt en de onderhoudsfase 16 maanden. Met advies over gezondere voedingskeuzes én concreet meer bewegen. Deze trajecten worden veelal volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Marino nam contact op met leefstijlcoach Efraïm (Eef) Haulussy. “Al bij het eerste gesprek voelde het enorm vertrouwd. Hij ging mij wegen en ik gaf aan dat ik het gewicht niet wilde weten. Dat was te confronterend; hij begreep dat volledig. Hij legde uit wat er van me verwacht werd en hoe lang dit GLI-traject duurde. Ik besloot er met beide benen in te gaan.”

Dat het roer om moest was voor Marino zelf ook pijnlijk duidelijk. Mensen om zich heen maakten zich zorgen over zijn gezondheid; hij had totaal geen conditie meer en kampte al met ademhalingsproblemen. “Diep van binnen deed het enorm zeer; ik was enorm ongelukkig door mijn overgewicht. Als ik naar de stad ging kon ik geen kleding kopen want mijn maat was er niet. ik moest alles online bestellen. Wandelen met mijn huisdieren kon ik niet want ik had geen conditie. Wandelen met mijn partner Bianca ging niet; ik had geen energie meer.”


Bij Marino ging de knop ineens om. “Ik zei tegen Bianca in grote woorden: IK GA AFVALLEN. Ik ga laten zien dat ik geen maagverkleining nodig heb, en dat ik van die vervelende suiker afkom zónder medicijnen.” De dag erna trok hij zijn sportschoenen aan en begon in de wijk waar hij woonde met wandelen. “Het was enorm afzien; mijn benen deden enorm zeer en het zweet drupte langs mijn oren.” Hij ging fitnessen bij Basic Fit en volgde bij Eef personal training. “Elke dag kookte ik gezond en lette op wat ik at. Met maar één doel voor ogen: kilo’s verliezen. Elke keer zei ik tegen mijzelf: je kunt dit.”
 

Dit alles wierp al snel zijn vruchten af; Marino verloor in rap tempo vele kilo’s. “Ik was zo enorm trots op mijzelf; ik had een nieuwe afspraak bij de praktijkondersteuner en zij was enorm verbaast dat mijn bloedsuiker en bloeddruk zo positief verandert waren. Mijn bloeddruk ging van 180 over 110 naar 140 over 90. En ik mocht afbouwen met de medicatie.” Negen maanden later is Marino 40 kilo afgevallen. Zijn leven gaat nu weer de goede kant op: “Ik kan eindelijk weer vrij bewegen en genieten van veel mooie dingen. Ik kan fijne wandelingen maken met mijn partner en honden wat ik eerder niet kon; na 50 meter was ik uitgeput. Ik ben er zeker nog lang niet, maar het is een super mooi resultaat. Mijn doel is om 80 kilo totaal af te vallen. Ik zit nu op 40 en nu gaan we voor de ándere 40 kilo.”

Marino is niet alleen terecht trots op zijn eigen resultaat, maar wil dit ook graag gebruiken om anderen te inspireren. Hij heeft drie maanden geleden een eigen, vrijwillige wandelclub opgezet en werkt aan het opzetten van een loop later dit jaar. “Wat ik iedereen wil meegeven die hier ook mee worstelt en dit leest: blijf vertrouwen in je zelf en schaam je niet voor je overgewicht, hoe moeilijk het ook is. Je bent zoals je bent; stel een doel voor je zelf op en doe het voor je eigen gezondheid. Meld je aan bij een GLI; je krijgt er zoveel voor terug.”


Marino wil graag ook de mensen bedanken die hem enorm gesteund hebben; afvallen doe je niet alleen. Als eerste leefstijlcoach Efraïm Haulussy. Dokter Duivenman van huisartsenpraktijk De Kolk voor zijn indringende woorden. Zakaria Mahfoud voor tips en motivatie. Bennie en Isabel Hesselink, Ineke en Marco, Richard, Sportbedrijf Almelo, zijn moeder Ankie en zijn steun en toeverlaat, Bianca Kuiper.

Pen
De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00