Hilco ter Heide (foto: Gertjan Versteeg)
Hilco ter Heide (foto: Gertjan Versteeg)

Cultuurpodium vol met muziek, boeken en kunst

Nieuws

Het achtste en laatste Cultuurpodium van Hengelo Leest van dit seizoen kende weer een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. Dit Cultuurpodium werd gehouden op 28 april in de Wolvecampzaal van Schouwburg Hengelo. Theatermaker/dichter Regine Hilhorst presenteerde het Cultuurpodium met interessante gasten en een muzikale omlijsting door blokfluitorkest Capaci.

HENGELO - De vijf muzikanten van het sextet Capaci komen uit allerlei Twentse plaatsen. Samen bespelen ze 48 instrumenten tussen de 20 cm en 2 meter lang. Ze beginnen met dansmuziek uit de Renaissance, verder brengen zij Bach, maar ook muziek van Stevie Wonder ten gehore.

Dan wiskundig kunstenaar Rinus Roelofs (1954) uit Hengelo, wiens ruimtelijke werken vaak geïnspireerd zijn op werken van Leonardo Da Vinci (veelvlakken) en M.C. Escher. Hij werd in 2011 even wereldnieuws toen hij in een van de veelvlakken van Da Vinci een fout ontdekte. Dit jaar zullen negen kunstwerken van hem teruggeplaatst worden op het Stationsplein. Hij vertelt hoe Albrecht Dürer (1525) bijna 400 jaar geleden een boek uitgaf, ver zijn tijd vooruit, met tekeningen die uitvouwen waren, tweedimensionaal, van iets wat multidimensionaal is, zoals een kubus of een piramide. Roelofs creëert vervolgens filmpjes die in twee stappen laten zien hoe een tekening een veelvlak wordt. Zo blijkt Dürer al in de 16e eeuw een tekening gemaakt te hebben van wat wij nu kennen als de voetbal.

Vervolgens presenteert ‘herfstkind’ Marie-José ten Cate haar boek ‘Nooit te oud om te daten’, haar eerste non-fictie boek. Voor dit boek interviewde zij samen met Janneke Holwarda mensen van verschillend geslacht, met verschillende culturele achtergronden, met uiteenlopende seksuele voorkeuren en opvattingen over liefde en relaties, mensen uit de hetero- en de lhbtqia+-gemeenschap, van 50 tot 80+, over hun ervaringen met daten. "Er zijn 21 monologen ontstaan, geselecteerd uit de interviewtranscripts. Er is veel onzekerheid in daten en wat opvalt is dat vooral vrouwen kritischer zijn, of dat in ieder geval na zo’n drie weken laten merken. Mannen daten gemiddeld 15 jaar jongere vrouwen en er wordt wat afgelogen in de profielen op websites." De meest voorkomende leugen, zo ontdekten de auteurs, is het plaatsen van een te jonge foto. Word je wijzer in de liefde naarmate je ouder wordt? Dat was de leidende vraag in dit boek.

Columnist en Hengeloër Hilco ter Heide (80), de voormalige zanger van The Buffoons, een popgroep uit deze regio die in de jaren zestig en zeventig populair was, vertelt vervolgens over een bijzondere ontmoeting tijdens een historische gebeurtenis. Het is het jaar 1969, kamer 902 in het Amsterdamse Hilton Hotel en een wereldberoemde zanger van witte afkomst blijft een weeklang tegenover de wereldpers in bed met zijn geliefde Aziatische schoonheid, Yoko Ono. Ter Heide en zijn Buffoons stonden met sommige hits bekend om de uitstekende close-harmony zang, hoog in de top-40. Nu luidt het verhaal dat John Lennon een nummer hoorde en The Buffoons uitnodigde op zijn kamer. De afspraak was van half twee tot tien voor twee, maar de band bleef tot half zes, en deed zelfs op verzoek een nummer voor Lennon. Wat een pacifistische protestactie tegen de Vietnamoorlog was is voor Ter Heide een onvergetelijke middag geweest.

Schrijfster Jente Posthuma als laatste gast vertelt over haar meest recente roman ‘Waar ik liever niet aan denk’, uit mei 2020. Het boek staat op de shortlist voor de European Union Prize for Literature. Ze is na Marieke Lucas Rijneveld de tweede Nederlandse auteur die genomineerd is voor deze prijs. Het boek van de geboren Enschedese is vertaald in het Engels, Spaans en Bulgaars. Deze nieuwste roman, met autobiografische elementen, gaat over een tweeling, waarvan de zus haar broer verliest aan zelfdoding. De zus kijkt in het verhaal terug op het leven samen met haar tweelingbroer. "Het gaat meer over eenzaamheid dan over zelfdoding. Het gaat over hoe moeilijk het is om je te verbinden met een ander."

Cultuurpodium Hengelo wordt van september tot en met april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg.

De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00