Laila Tijink-Zinad geeft de kennismakingscursus Marokkaans koken.
Laila Tijink-Zinad geeft de kennismakingscursus Marokkaans koken.

Kennismaking met Marokkaans koken met Laila Tijink-Zinad

Onderwijs

Ik ben Laila Tijink-Zinad en ik geef 21 mei de workshop ‘Kennismaking met de Marokkaanse keuken’ bij de Volksuniversiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Enschede. Zoals mijn naam al verklapt liggen mijn roots niet in Twente maar in de Marokkaanse Koningsstad Fes. Samen met mijn man heb ik twee leuke zoons, Noah en Elias. Ik groeide op in een groot en warm gezin waar het veel draaide om gezelligheid en lekker eten. Mijn moeder, die in de jaren zeventig en tachtig kooklessen gaf in het buurtcentrum, is met recht een keukenprinses. Ik zie haar als mijn inspirator/mentor. Als het niet goed is, dan laat ze het weten. In een handomdraai tovert ze tot de op dag van vandaag op geheel eigen wijze de heerlijkste gerechten op tafel. Arabisch, Nederlands, Italiaans, Spaans: het maakt voor haar niet uit. Het lag voor de hand dat al haar dochters goed leerden koken. In deze tijd niet echt genderneutraal, gelukkig hebben we daarin stappen gezet. Terugkijkend was ik haar vertrouweling en rechterhand, door mijn leergierigheid hing ik al jong boven te pannen. 


Hoewel ik daar beroepsmatig niets mee wou doen, bleef het verlangen bestaan. Als puber keerde ik me zelfs tegen wat ik van huis meekreeg, zoals dat gaat en wou ik het vooral op mijn eigen manier doen. Op latere leeftijd voelde ik me tijdens mijn reizen geheel onverwachts sterk aangetrokken tot invloeden van deze cuisine en cultuur die ik overal terugzag. Andalusië voelt bijvoorbeeld voor mij als thuiskomen in Europa, de moren hebben daar veel sporen achtergelaten. Aangemoedigd door vrienden en familie heb ik besloten om mijn passie en kennis om te zetten in een toegankelijke en leuke workshop. In Fes heb ik tijdens deelname aan kookworkshops vooral geleerd dat koken intuïtief gaat, puur op gevoel en daar hoort veel proeven en ruiken bij. Ik hoop veel Twentenaren mee te nemen in deze culinaire en culturele ervaring. Het doorgeven van de kennis en culturele inzichten van mijn voorouders zie ik als mijn missie.

Laila Tijink-Zinad


Kijk voor meer informatie op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Pen
De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00