Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.

Film over jonge onderduiker Max

Uitgaan

Momenteel zijn er weer tal van documentaires en films over de Tweede Wereldoorlog te zien. In Kulturhus Hasselo kunnen belangstellenden kijken naar de film ‘Max, een band voor het leven’ van regisseur Hans Mulder uit Hengelo. Max is een Joodse jongen die in Twente ondergedoken zat. Hij had twee onderduikadressen waaronder een boerderij in de buurtschap Hasselo bij Hengelo.

HENGELO - De film ‘Max, een band voor het leven’ is vrijdag 26 april te zien in Kulturhus Hasselo aan de Henry Woodstraat. Het verhaal gaat over Max van Trommel, een joodse jongen uit Rotterdam die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Twente. “Het is een waargebeurd verhaal. Max dook onder in Twente en heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Hij heeft daar een boek over geschreven en van het verhaal is een film gemaakt”, zegt Arjan Lammers, die in de film de onderduikvader van Max speelt. In de film hebben tal van Twentenaren een rol. Bovendien zijn er op verschillende plekken in Twente opnames gemaakt waaronder bij Museum Buurtspoorweg en boerderij de Oppasser in het buitengebied van Haaksbergen. Ook Hengeloërs hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze speelfilm. Regisseur Hans Mulder komt uit Hengelo. “Hans Mulder houdt een korte inleiding voordat de film begint”, zegt Arjen Hoogervorst van de Culturele Commissie Hasselo, die deze filmavond organiseert. In de zaal is plek voor zeventig bezoekers. Hoogervorst sluit niet uit dat de speelfilm op een andere dag nog een keer vertoond wordt. “Dat doen we misschien als de zaal vrijdag 26 april uitverkocht is. We hebben dat ook onlangs met de documentaire ‘Hengelo, bezet en bevrijd 1940-1945 gedaan”, zegt Hoogervorst. De speelfilm ‘Max, Een band voor het leven’ was al in meerdere zalen in Twente te zien. De première was in Borne. Het verhaal van Max in Twente begint in 1943. In dat jaar duikt hij onder bij het boerengezin Hofste in de buurtschap Hasselo. Dit is een zware beproeving voor een levenslustige jongen, die angstige momenten beleeft.

Door de dreiging van verraad moet Max halsoverkop naar een ander onderduikadres. Hij moet uit het Hengelose buitengebied vertrekken en gaat naar de familie Geerdink bij Hertme. Daar is hij evenmin veilig, maar Max wordt niet opgepakt door de nazi’s. Hij overleeft de oorlog. De film vrijdag 26 april begint om 19.30 uur.

www.kulturhushasselo.nl

Marino bij de intake van zijn interventie en acht maanden later. Een transformatie om trots op te zijn.
Marino inmiddels al ruim 40 kilo kwijt 3 mei, 13:00
Afbeelding
De verdwenen veemarkt 3 mei, 12:57
Samen met de Stichting Boete en Verzoening zijn de letters van de grafstenen op de Joodse Begraafplaats weer zwart gemaakt.
Kap van treurwilg Joodse Begraafplaats 3 mei, 12:55
Kees Vijfhuizen.
Cursus 'De zin en onzin van beleggen' met Kees Vijfhuizen 3 mei, 12:28
Het publiek luistert naar een optreden op de Houtmaat. Foto: PR.
Elke zondag muziek op de Houtmaat 1 mei, 14:09
Het jeugdorkest van Armonia bij een eerder optreden naast het water. Eigen foto.
Concert Armonia op een lenteavond 1 mei, 14:06
Hilco ter Heide (foto: Gertjan Versteeg)
Cultuurpodium vol met muziek, boeken en kunst 1 mei, 14:04
Trainer Joseph Oosting juicht voor Vak P. (Foto: Bas Everhard)
Joseph Oosting langer bij FC Twente 30 apr, 16:08